Zanimljivost 29. februara: Danas žene prose svoje izabranike!

Prema ovom običaju, dame će ponovo “imati priliku” da zaprose svoje partnere tek za četiri godine!

Izvor: Guliver/Getty Images/LightFieldStudios

Postoji jedna zanimljivost u vezi sa prestupnom godinom, odnosno 29. februarom, a to je da tog dana žene mogu da zaprose muškarce.

Naravno, situacija je danas, u moderno doba drugačija i iako to i dalje ipak rade uglavnom muškarci, i žene mogu da zaprose svoje partnere, bilo kog dana. Međutim, ova zanimljivost o 29. februaru kao danu kada dame mogu da zaprose svoje izabranike, nastala je davno.

Naime, navodno se u petom veku irska kaluđerica požalila svetom Patriku da žene moraju predugo da čekaju da ih partneri zaprose. Zbog toga je on ponudio ženama priliku da one postave to pitanje, ali uz uslove da se to događa svake četiri godine. Međutim, ovaj “običaj” je tek u 19. veku prihvaćen.

Prema drugoj priči, navodno je kraljica Škotske, Margaret, 1288. uvela zakon koji je ženama dozvoljavao da tokom prestupne godine zaprose muškarce, a one koji odbiju svoje izabranice je takav zakon kašnjavao.

“Dozvola” da 29. februara i žene mogu da prose svoje partnere postala je običaj u mnogim drugim zemljama pored Velike Britanije, a prema istraživanju, 52 odsto žena bi radije na ovaj dan, nego na Dan zaljubljenih zaprosilo svog partnera.

Da li biste vi zaprosile svog partnera, 29. februara ili bilo kog drugog dana? Kažite nam svoje mišljenje u anketi!

Da li biste zaprosile svog partnera?

 • Ne, to treba da rade isključivo muškarci

  59.09%
  (13)

 • Da, zašto da ne

  40.91%
  (9)

 • Volela bih, ali nemam hrabrosti

  0%
  (0)

Povratak na glasanje