Zapamtite koji su prvi simptomi!

Sepsa ubije 11 miliona ljudi svake godine, što je čini jednom od najvećih ubica ljudskog roda. Iako je toliko česta i opasna, o ovom sindromu imune reakcije organizma još se ne zna dovoljno, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija.

Oko 20 odsto svih smrti u svetu pripisuje se sepsi, do koje dolazi kad bilo koja vrsta infekcije izazove prejaku imunu reakciju koja rezultira višestrukim otkazivanjem organa.

Većina studija o sepsi sprovedena je u zdravstvenim ustanovama bogatih zemlja, ali ona se zapravo mnogo češće, u čak 85 % slučajeva, javlja u zemljama niskih ili srednjih prihoda.

“Svet mora hitno da preduzme korake da se unaprede podaci i istraživanja o sepsi kako bi se u svim zemljama na nju moglo reagovati na vreme”, stoji u objavi SZO.

Deca su žrtve gotovo polovine od 49 miliona slučajeva sepse koliko ih se godišnje evidentira u svetu, od čega ih 2,9 miliona ne preživi.

Sepsa je i vodeći uzrok smrti među trudnicama ili nedugo nakon porođaja. Predstavlja i veliki rizik za pacijente na intenzivnoj nezi. Pacijenti koji boluju od težeg oblika korona virusa ili drugih infekcija takođe su izloženiji sepsi, navodi SZO.

Mnogi od onih koje je prežive imaju dugoročne posledice ili neretko umiru u roku od godinu dana. Samo polovina obolelih potpuno se oporavi, ističe Svetska zdravstvena organizacija.

Ovo su najraniji simptomi sepse:

  • Drhtavica
  • Nagli skok temperature
  • Topla crvena koža
  • Ubrzan puls
  • Nestabilan krvni pritisak
  • Smanjeno izlučivanje mokraće