Zašto beba plače u avionu?

Putovanje avionom za roditelje sa bebom može biti prava noćna mora. Pogledajte zbog čega bebe plaču kada putuju avionom.

Bez obzira na to da li ste samo prisutni putnik ili roditelj bebe koja neutešno plaše u avionu, to nije nimalo prijatno. Prilikom uzletanja i sletanja, beba oseća veliku promenu, naročito u ušima usled pritiska, te je sasvim razumljivo da počne da plače. 

Postoji mnogo uzroka ovome.

Beba se ne oseća prijatno, može biti umorna, gladna, usamljena. Nekim bebama je čak i dosadno. Ipak, postoji posebno mišljenje stručnjaka da je ključ u neprijatnom osećaju u ušima. 

“Jedan od glavnih razloga za bebin plač u avionu je nedovoljno razvijeno izjednačavanje pritiska u srednjem uhu. Kod beba se Eustahijeva tuba nije razvila”, istakao je doktor Baer za portal Live Science.

Eustahijeva tuba kontroliše pritisak u srednjem uhu tako što ga izjednačava sa onim u okolini. Većinom je ona zatvorena, a otvara se pri zevanju, gutanju, žvakanju, što dopušta pritisku da prolazi. Kada se naglo menja atmosferski pritisak, tako dolazi do osećaja blokiranja u uhu.

Problem naročito nastaje kada avion sleće, jer je mnogo teže izjednačiti ga kada se prelazi iz niskog u viši atmosferski pritisak. 

Odrasli lako izjednačavaju pritisak u ušima zevanjem, gutanjem ili pak postupkom naglog izdisanja dok su nos i usta zatvoreni. 

Pri uzletanju i sletanju trudite se da beba bude budna, pustite je da jede u tim momentima. Ako ima infekciju gornjeg respiratornog sistema, izbegavajte letenje. 

Važno je znati da je ovaj bol kod beba privremen, ne može stvoriti neke dugotrajte probleme i smiri se obično za nekoliko minuta, kada se pritisak izjednači.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici – YuMama