Zašto kavu ne treba podgrijati, već popiti u najviše 60 minuta

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Hibernacijska dijeta: Med prije spavanja potiče topljenje masti

Ako vam se kava ohladila nemojte je podgrijavati jer će biti gorka. I prije nego što su zrna kave pržena, njen se DNK sastoji od kiselina i spojeva koji postaju gorki ako se kava zagrijava, rekla je Emily Rosenberg, direktorica ‘Stumptown Coffee'.

Zelena (nepržena) kava sadrži klorogene kiseline, a procesom pržena one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Dok klorogena kiselina ima gorak okus, kininska i kofeinska kiselina imaju još izraženiji gorči okus.

– Sva kava ima neku gorčinu. Ali, kod svježe kave, također je prisutno puno slatkoće i kiselosti pa se gorčina ne osjeti. Kada ponovno podgrijavate kavu, potičete veću proizvodnju kininične i kofeinske kiseline, pa kavi dajete još gorkiji okus -rekla je Resenberg.

– Sve se svodi na dvije riječi – hlapivi spojevi. A, kava ih je puna. Oni čine pravilno prženu i pripremljenu kavu ukusnu i mirisnu. Međutim, ti spojevi su hlapljivi i lako se ‘raspadaju'.  Kada ponovno zagrijavate kavu, sve dobre stvari u kavi počinju nestajati i rezultat je da imate kavu koja je gorka jer se gorčina zadržava tijekom zagrijavanja – rekao je Michael Phillips, direktor Blue Bottle Coffee

Rosenberg je dodala da će skuhana kava imati najbolji okus ako je konzumirate u roku od sat vremena ili 90 minuta. Također, svaka vrsta pržene kave će nakon zagrijavanja će imati gorči okus u određenoj mjeri, ali Rosenberg kaže da će gorčina tamne pržene kave biti još izraženija.

Što učiniti umjesto da ponovno podgrijavate svoju kavu

– Ljudi koji rade kod kuće vjerojatno već imaju termos čaše za van ili čaše s poklopcem. Kad pijete kavu kod kuće, možda niste pomislili da biste trebali koristiti te čaše. Vjerojatno pijete iz obične čaše u kojoj će se kava puno brže ohladiti jer je u kontaktu sa zrakom  – kaže Rosenberg.

Phillips je savjetovao isti prijedlog, s upozorenjem da ni termos čaše neće izdržati cijeli dan.

– Kava će početi gubiti okus oko 30 do 45 minuta i u termos čašama, ali cijelo vrijeme će biti topla.Ukus dobre kave mijenja se kako se kava hladi – dodao je Phillips, a piše HuffPost.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Više se nikad nećete mučiti s čišćenjem rešetke za roštilj

#ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

 

(24sata.hr)