Zašto ne bi trebalo da osjećate krivicu ako ste “working mom”?

Žene koje rade i grade karijeru te su istovremeno majke često se osjećaju kao da su u sukobu zbog toga što ne provode onoliko vremena koliko bi htjele sa svojom djecom.

Velik broj zaposlenih mama preplavljen je osjećajem krivic i manjka samopouzdanja zbog neodobravanje od strane drugih i zabrinutost da posao ometa dobrobit njihove djece. Osim toga, često se javlja i osjećaj neadekvatnosti te krivice.
Iako ne postoji čarobni štapić kojim se taj problem može riješiti, jedno istraživanje je pokazalo da karijera ima pozitivan, a ne negativan, uticaj na djecu.

Kćerke koje su odgajane uz zaposlene majke bolje se ponašaju u karijeri i vjerovatnije je da će u budućnosti obavljati vodeće položaje i zarađivati više novca od onih koje odgajaju majke koje borave kod kuće. Zaposlena mama daje dobar primjer i sinovima koji su zbog toga, kada odrastu, više uključeni u odgoj vlastite djece i obzirniji su na radnom mjestu prema drugim ljudima.
Istraživanje je, takođe, pokazalo da su odrasla djeca zaposlenih majki jednako sretna kao i odrasla djeca majki koje ne rade. Ta djeca ne samo da odrastaju kao uspješni, već su i psihološki zdravija.

Zato, ako ste majka koja radi i osjećate se kao da nešto uskraćujete svojoj djeci, budite svjesni da vaša djeca nisu ni u kakvom riziku ili manjku jer vi niste konstantno s njima. Vi ste osoba koja im daje primjer kako bi se oni trebali ponašati u budućnosti te da je sve moguće uz dobru organizaciju.
(Ljepota i zdravlje)