Zašto trebate piti mlijeko za doručak?

Istraživanje pokazuje kako konzumiranje mlijeka može pomoći u smanjivanju nivoa glukoze u krvi, što bi moglo pomoći onima koji imaju dijabetes tipa 2.

Prema istraživanju koje je objavljeno u Journal of Dairy Science, konzumiranje visokoproteinskog mlijeka za doručak može smanjiti rizik od pretilosti tako što će smanjiti apetit do ručka, tj. duže ćete se osjećati sitim.
Autor istraživanja Dr. Douglas Goff sa Sveučilišta Guelph u Kanadi je rekao da ova otkrića mogu biti ključni faktor u rješavanju metaboličkih poremećaja kroz dijete.U istraživanju su Goff i njegov tim stručnjaka testirali konzumiranje visokoproteinskog mlijeka s pahuljicama za doručak.
Provjeravali su kako ovo utječe na nivo glukoze u krvi kod sudionika, osjećaj sitosti i količinu hrane koju su konzumirali ostatak dana.Otkrili su da sirutka i proteini koji se inače nalaze u mlijeku pomažu oslobađanje hormona koji usporavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti te to smanjuje rizik od debljine zbog nedostatka apetita u ostatku dana.
“Ovo istraživanje potvrđuje važnost konzumiranja mlijeka za doručak za pomoć u usporavanju probave ugljikohidrata i smanjivanju nivoa šećera u krvi”, rekao je Goff.”Nutricionisti oduvijek naglašavaju važnost zdravog doručka, a ovo istraživanje bi trebalo ohrabriti potrošače da konzumiraju mlijeko”.
(Nezavisne novine)