Zdrave zamjene za grickalice

Užine između obroka najčešće su nezdrave i pune kalorija. U trenucima “napada gladi”, kada poželimo nešto slatko ili slano, ipak ne bi trebalo da posežemo za nezdravim obrocima i raznim grickalicama punim nezdravih kalorija.

Kvalitetnu zamjenu možemo da pronađemo u namirnicama koje će zadovoljiti našu glad i obezbijediti sastojke koji su neophodni za funkcionisanje organizma. Evo nekih primjera čime možete da zamijenite vašu uobičajenu užinu:
Sorbet umjesto sladoledaSladoled je jedan od omiljenih deserta, ali sadrži mnogo masti i šećera. Voćni, ledeni sladoled odnosno sorbet po sastavu je drugačiji od uobičajenog, ima manje kalorija, ali je podjednako ukusan.Medenjaci umjesto čokoladeNažalost, mliječna čokolada ubraja se u najgore neprijatelje zdravlja. Kada sljedećeg puta poželite nešto slatko, pojedite domaći medenjak od prirodnog meda, koji sadrži mnogo manje štetnih sastojaka.
Suho grožđe umjesto karamelaSušeno voće sadrži prirodni šećer i mnogobrojne korisne sastojke. Umjesto karamela, koje su pune kalorija i bijelog šećera, šaka suhog voća dnevno može da nam pomogne da “zavaramo glad” i unesemo hranljive materije.
Kokice umjesto čipsaUkoliko ih začinimo sa minimumom ulja i soli, kokice mogu da budu zdrava užina. Za razliku od čipsa, koji sadrži masti i soli u velikim količinama, kokice su niskokalorične i znatno manje štetne.
Voće umjesto keksaKada osjećamo da nam nedostaje energija, iz navike najčešće posežemo za slatkišima. Budući da kolači i keks sadrže velike količine šećera, najbolje je odabrati voće koje je puno fruktoze, vitamina i hranljivih sastojaka, koji će nam nadoknaditi potrebnu energiju.
(Nezavisne novine)