Želite da vodite zdrav život? Pored ishrane i vežbanja ovo je najvažnije!

Početak je najteži

Početak putovanja ka zdravom životu sa sobom donosi osećaj žrtvovanja, jer menjate svoje uobičajene obroke i aktivnosti u toku dana. Tada ćete preispitivati i sebe, i proces, pa je tako najvažnije da sve to izgurate na početku i izađete iz sopstvenih misli. Naravno da je važno da se hranite zdravo, ali naučite i da se opustite već u startu i biće vam mnogo lakše da svoj životni stil pravilno održavate.

Taj osećaj žrtvovanja koji je najčešći gost na početku, nestaće kasnije kada se budete malo stabilizovali. Osećaćete se bolje i videti fizičke promene, tako da je kombinacija zdrave ishrane i pravilnog opuštanja formula za uspeh. Naravno, neće uvek biti lako, ali podsećajte se da ste na putu ka boljim danima, boljem zdravlju, više energije i samopouzdanja, i znaćete da je put vredan cilja.

Sačuvajte balans

Ali kako da održite ravnotežu? Jer ipak treba da naučite kako da se ponašate kada na red dođu odmori, praznici, rođendani i slično. Važno je da uživate u ovim trenucima bez dopuštanja da vas oni izbace iz takta i bez dopuštanja da to bude izgovor da se ne vratite na pravi put. Ravnoteža je ključna reč, a odnos „80/20” za svaku preporuku: većinu vremena provedite sprovodeći zdrave navike, a ostatak se opustite.

Međutim, da bi ovaj sistem bio efikasan, važno je za početak da se za tih 20 odsto vremena kada se opuštate, zaista opustite, dakle bez osećanja griže savesti i brige da li će vam se to vratiti. Želite da uživate u svojoj omiljenoj poslastici? Slobodno, i treba, to je dobro za vas. Ali ako preterate, budite svesni da će vas to potencijalno koštati dobrog zdravlja, kvalitetnog sna, pa i samopouzdanja.

Zdrav životni stil

Kada počnete da cenite dugoročne benefite toga što se hranite zdravo, to vam neće delovati kao čisto „žrtvovanje”. Kada naučite i da se opustite i da uživate u omiljenim poslasticama, biće utoliko bolje za vas, a to sve neće uticati negativno na vaše zdravlje. Uživajte povremeno u parčetu torte ili kolača, i zasigurno ćete napredovati ka boljem kvalitetu života.

(Stil.kurir.rs)