Želite novu obuću – usvojite savjete kako bi kupovina bila pun pogodak

Iako je sezona zimske obuće – čizama već na izmaku, posljednji val sniženja upravo počinje tako da je to idealna prilika za kupovinu novog para za sljedeću sezonu. Iz tog razloga, donosimo vam neke korisne savjete na koje bi trebalo da obratite pažnju ako želite da vam noge u njima djeluju duže i mršavije.

Boja obuće
Kao i kod svih drugih modela cipela i za čizme važi pravilo da su modeli u nijansi boje kože najsigurniji izbor za vitkiji izgled nogu. Izdužujući efekat možete postići i u crnim čizmama ako ih kombinujete sa uskim pantalonama, farmerkama ili debljim najlonkama iste boje.
Materijal
Materijal ne igra veliku ulogu kod gležnjača i čizama do polovine lista, ali kod modela iznad koljena je itekako bitan, piše Index.hr. Vaše noge najvitkije će izgledati u visokim čizmama od brušene kože zbog mat efekta, dok će modeli napravljeni od sjajnih materijala imati suprotan efekat.
Visina štikle
Vjerovatno ste do sada već sto puta čuli za pravilo “što je štikla viša, noge će izgledati tanje”, ali ne treba da pretjerujete jer će i potpetica od 5 centimetara vizuelno da učini vaše noge vitkijim.
Međutim, iako pri kupovini cipela većina žena stavlja izgled ispred udobnosti svi znamo da bi bilo idealno povesti računa na obje stavke. Zato vas podsjećamo i na šta je bitno da obratite pažnju kada je zdravlje u pitanju.

Znakovi da nosite pogrešnu obuću:  
Jedno istraživanje pokazalo je da čak 90 posto žena nosi preusku obuću, što može izazvati niz zdravstvenih problema, od uraslih noktiju do iskrivljene kičme, a da ne spominjemo i bol koja se javlja nakon dana provedenog u njima. Kupujete li i vi obuću koja vam ne odgovara? Ovih pet znakova odaju da to radite:
1. Nosite isti broj obuće od srednje škole
S godinama se luk stopala postepeno spušta i stopalo se širi, pa vam trebaju za broj veće cipele nego u srednjoj školi. Kako biste to primijetili na vrijeme, najbolje bi bilo da barem jednom godišnje izmjerite stopala.
2. Prsti dodiruju vrhove cipela
U cipelama odgovarajućeg broja možete slobodno pomjerati prste. Zato između nožnih prstiju i vrha cipele uvijek treba ostaviti malo prostora. A sa obzirom na to da noge tokom dana otiču, preporučuje se da cipele kupujete u kasnim popodnevnim satima kada su stopala najveća.

3. Boli vas unutrašnja strana stopala
Ako vas na kraju dana jako bole mišići sa unutrašnje strane stopala, onda su vam cipele koje nosite velike. U velikim cipelama mišići u stopalima se stišću pri svakom koraku kako bi cipele zadržali na nozi. Takvo naprezanje može dovesti i do ozbiljnijih povreda stopala poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod kojeg dolazi do djelimičnog ili potpunog puknuća vezivnih niti petne kosti.
4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima
Ovi problemi javljaju se kada se cipele previše trljaju uz stopalo. To su ujedno i znakovi koji odaju da su vam cipele koje nosite pretijesne te da vam trebaju broj veće.
5. Đonovi su istrošeni
Znamo da nije lako oprostiti se od omiljenog para cipela ili patika, ali kada se đonovi istroše, onda vam više ni ne pružaju dovoljno dobru potporu. Tada je vrijeme za kupovinu novih.
(Ljepota i zdravlje)