Životna priča žene koju je Britanija mrzela!

Dostojanstveno i skromno, Kamila, vojvotkinja od Kornvela proslavila je u Klerens Hausu, svom domu u Londonu, 73. rođendan. Kako se njena domovina bori s najvećim zdravstvenim izazovom od II svetskog rata, a epidemiološke mere u Velikoj Britaniji još su uvek stroge, proslava je prilagođena sadašnjim okolnostima. Njen portret iz bašte rezidencije, koji je povodom rođendana podelila na svojoj zvaničnoj stranici, svom narodu je poslala poruku ohrabrenja, kao da želi da ih podjeti da je Britanija izašla na kraj s gorim problemima.

A i ona se suočila s izazovom s kojim se bore mnogi njenu sunarodnici: njen suprug Čarls (71), britanski prestolonasljednik s kojim je u aprilu proslavila 15. godišnjicu braka, bio je pozitivan na koronavirus. Srećom, sve je prošlo bez posledica tokom samoizolacije u njihovoj škotskoj rezidenciji Birkhal na kraljičinom imanju Balmoral.

Jedna stvar bez koje kraljevska porodica nigde ne ide: Morbidno pravilo uvela kraljica Elizabeta!

Tokom nedavnog dobrotvornog video sastanka, na upit kako je princ odgovorila je da je neuništiv poput planinskog jarca, ciljajući na njegovu kondiciju tokom šetnji  i da nema razloga za brigu.

Kad se danas osvrne iza sebe, nekad najomraženija žena Ujedinjenog Kraljevstva s pravom može da se potapše po ramenu na komunikološkom podvigu kojim je javno mnjenje preokrenula u svoju korist. A pritom je postigla sve što je htela, godinama pre Megan Markl (38) s kojom je upoređuju otkako se američka glumica udala za njenog mlađeg posinka Harija (35).

Kraljevska porodica koja zna samo za skandale: Vanbračna ćerka, namešteni brak i bahaćenje državnim parama! (FOTO)

Za razliku od buntovne, nestrpljive i neprilagođene Megan, Kamilin suptilan, strpljiv i mudar način vođenja komunikološkog “rata” za poštovanjekraljice Elizabete II i sunarodnike verovatno će se proučavati na poslovnim specijalizacijama gde omraženi predizetnici uče kako da poprave imidž u javnosti.

Pregršt udvarača iz visoke klase

Malo šta joj je išlo u prilog: u mladosti nije bila lepotica (princeza Dajana je svoju suparnicu, navodno, uporedila s rotvajlerom), život na ladanjskom imanju oduvek joj je draži od balova, nije htela da bude modna ikona, čitala je sve osim ljubavnih romana i modnih časopisa, nije volela da se šminka, a muškarce je osvajala humorom i britkim jezikom.

Nakon što su joj roditelji, otac Brus Šand, bivši vojni oficir i imućan trgovac vinima i majka Rosalind – pripadnica visokog društva čija je pretkinja Alis Edmonston bila ljubavnica britanskog kralja Edvarda VI – priredili debitantski bal u 17. godini u Londonu, Kamila je imala udvarače iz društvene klase kojoj i sama pripada.

Spisak reči koje kraljevska porodica ne sme da koristi: I to postoji!

Odrasla je na porodičnom imanju The Laines u mestu Palmpton, južni Saseks, s mlađom sestrom Anabel i mlađim bratom Markom, a školovala se u osnovnoj školi Dumbrels kao i u školi Kvins Gejt u Južnom Kensingtonu. Nadimak joj je bio “Mila”, bila je popularna, druželjubiva i vrlo živahna.

Kada je napunila šesnaest godina roditelji su je upisali u švajcarski internat Tolochenaz, a potom je otputovala u Francusku kako bi usavršavala jezik. Neko vreme je, naime, studirala francuski jezik i književnost, a u ranim dvadesetima vratila se u domovinu i zaposlila u Londonu kao sekretarica.

Za njenu vezu s princem Čarlsom “krive” su polo utakmica 1970. na kojoj su se sreli i nenadana kiša zbog čega su, slučajno ili ne, potražili isti zaklon. Vrckava Kamila je princa tada u šali podsetila na svoju pretkinju Alis Edmonston, a on je bio očaran. Viđali su se tri godine, dvaput ju je neuspešno prosio, a kad se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, ostavila ga je jer nije imala iluzija da će im veza završiti srećno.

Najopuštenija kraljevska porodica na svetu: Žive život kao svi obični smrtnici! (FOTO)

Iste 1973. udala se za naočitog časnika kraljevske garde Endrjua Parker-Boulsa. On joj je, navodno, na početku objasnio da neće biti jedina u njegovom životu, ali da će tolerisati njene diskretne veze s drugima. Takav joj je dogovor odgovarao i veza je okrunjena brakom. Budući kralj bio je, navodno, očajan njenom udajom ali su na kraju izgladili odnose i postali prijatelji.

Kad je 1974. Kamila Parker-Bouls rodila sina Tomasa, zamolila je Čarlsa da godinu dana kasnije dečaku postane kum, što je on prihvatio. Četiri godine kasnije rodila je i ćerku Lauru.

Zvanični biograf princa Čarlsa tvrdi da su obnovili romansu 1986., šesnaest godina nakon što su se prvi put sreli. On se u braku s Dajanom Spenser osećao kao utopljenik, a Kamila ga nikad nije prebolela. Danas su nadimci koji su nadenuli sebi iz preljubničke faze deo urbane legende: zvao ju je Lejdis, a ona njega Fred, dok im je omiljeno skrovište navodno bilo imanje Birkhal u Škotskoj.

Kako je Megan Markl popravila odnos princa Harija i princa Čarlsa: Kraljevska porodica nikad nije bila ovako prisna! (FOTO)

U isto vreme, princeza Dajana se sve teže nosila s brakom u kojem je dobila sve osim onog što je oduvek želela, ljubav i poštovanje. Nakon što je novinar Endrju Morton 1992. objavio knjigu “Dajana: njena priča”, a novine objavile prepis tajno snimljenog telefonskog razgovora Čarlsa i Kamile s intimnim detaljima njihove veze, skandal je bio toliki da su se princ i princeza od Velsa ubrzo razdvojili od stola i postelje. Razvod je, pak, finaliziran 1996., godinu kasnije nakon što je okončan brak Kamile i Endrjua Parker-Boulsa.

Ljubavnici su se nadali kako će s vremenom uspeti da obnove vezu, ali tragična nesreća 1997., čija će tužna godišnjica biti 31. jula, sve je promenila. Britanija je ostala bez najomiljenijeg člana kraljevske porodice, prinčevi Vilijam i Hari izgubili su majku, dok su princ Čarls i Kamila postali “krivci za sve”.

Trebalo je biti neverovatno uporan i mudar kako bi se prevladala nezavidna situacija: kraljevska porodica i javnost su se protivili vezi, a kamoli venčanju, a Anglikanska crkva otvoreno je upozorila princa – koji će stupanjem na prestolje postati njen poglavar – da i ne pomišlja na venčanje s Kamilom.

Kraljevska porodica vrti milione: Evo koliko zarađuju,a samo su princeze Beatris i Eugenija zaposlene!

Ona je, pak, povukla jedini ispravni potez: pritajila se sve dok se kraljica Elizabeta II nakon dugog nagovaranja princa Čarlsa nije pristala na susret na formalnoj večeri u čast 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina u palati Highgrove. Pre večere kratko su porazgovarale i pridružile se zvanicama – što je bio događaj za istoriju.

Nedugo posle, Kamila Parker-Bouls je u septembru 2000. prvi put pratila Čarlsa na dobrotvornom prijemu jedne dobrotvorne organizacije, a 2001., na događaju u sklopu promocije britanskog Nacionalnog društva za osteoporozu (čija je pokroviteljica), princ je pred svima zagrlio Kamilu i poljubio u obraz. Bio je to vrlo hrabar čin kojim je svima dao na znanje ko je najvažnija žena u njegovom životu. A ona se, pak, tihom diplomatijom, postojanom prisutnošću bez izjava koje bi mogle naljutiti kraljicu i javnost kao i nepokolebljivom podrškom princu, izborila za mesto na balkonu Bakingemske palate.

Vanbračna deca, golotinja i seks: 9 najvećih skandala novijeg doba koje bi kraljevska porodica najradije da zaboravi! (FOTO)

Venčanje održano u aprilu 2005., u gradskoj opštini u Vindzoru, bila je tek formalnost kojom je zapečaćena pobeda mudre i strpljive ljubavnice koja je uspela u nemogućoj misiji. Na kraju su njihov brak odobrili kraljica Elizabeta II, premijer i nadbiskup od Kanterburija – uz uslov da Kamila nikad neće postati britanska kraljica, nego će dobiti nižu titulu “njenog visočanstva” i naziv vojvotkinja od Kornvela. Najvažnije od svega je da im je javnost oprostila, što je joj najveća nagrada. Kao i spoznaja da tiha voda breg roni, koliko god bili moćni.